Wat met je gezin als jou iets overkomt?

Wat zijn de gevolgen voor je partner en kinderen als jij zou sterven? Een ongemakkelijke vraag. En toch sta je er best even bij stil, want je kan je naasten in dat geval financieel goed beschermen.

Overlijdensverzekering

Of je ooit een gezegende leeftijd bereikt, weet je niet met zekerheid. Daarom denk je maar beter na over het ondenkbare. Want naast het immense verdriet, krijgen je naasten misschien ook te maken met financiële kopzorgen als je er niet meer bent. Een overlijdensverzekering kan uitkomst bieden.

Waarom een overlijdensverzekering?

Een autoverzekering bij de aanschaf van een wagen of een brandverzekering bij de aankoop van een woning … dat vinden de meesten logisch. Een overlijdensverzekering nemen, blijkt echter minder vanzelfsprekend.

Nochtans kan je op bepaalde sleutelmomenten in je leven de behoefte hebben om zo’n verzekering af te sluiten: wanneer je trouwt, samen met je partner een huis koopt, kinderen krijgt …

De financiële gevolgen van een overlijden zijn namelijk niet te onderschatten. Als je overlijdt valt je inkomen weg, maar niet de studiekosten van je kinderen, lopende leningen, de kosten van het dagelijkse leven … Dat kan zwaar uitvallen voor wie achterblijft.

Heb je een groepsverzekering via je werkgever? Pas op: die voorziet niet altijd een overlijdensdekking. Of de overlijdensdekking ervan vervalt misschien als je van werk verandert. Bovendien zou het uitgekeerde kapitaal onvoldoende kunnen zijn.

Afhankelijk van de dekkingsgraad die je koos, volstaat je schuldsaldoverzekering misschien niet om je woonkrediet volledig aan je bank terug te betalen.

Verwar een overlijdensverzekering ook zeker niet met een uitvaartverzekering. Met het eerste genieten je nabestaanden een veel bredere financiële bescherming. Het uitgekeerde bedrag kunnen ze vrij besteden. Het tweede dient alleen om de kosten van je uitvaart te betalen.

De voordelen van een overlijdensverzekering

Een overlijdensverzekering zorgt voor je gemoedsrust en beschermt je dierbaren bij het behoud van hun levensstandaard, de betaling van studiekosten van je kinderen, de aflossing van je hypothecair krediet, de dekking van de erfbelasting …

Je sluit een overlijdensverzekering in functie van je noden en familiale situatie: je kiest de begunstigden (een familielid, je kinderen, een vriend …), het brutobedrag dat ze ontvangen en de looptijd waarbinnen ze de uitkering ontvangen als je overlijdt.

Je bent onmiddellijk verzekerd na het afsluiten van een overlijdensverzekering. Overlijd je kort na aanvang van je contract*, dan wordt het volledige verzekerde kapitaal uitgekeerd.

In de meeste gevallen is de premie laag in vergelijking met het verzekerde kapitaal. Onder meer je leeftijd en de medische acceptatie spelen een rol bij de bepaling van het tarief.

Win advies in

Heb je nog vragen? Samen bespreken we in alle vertrouwen jouw persoonlijke situatie, en bekijken we hoe je je gezin de beste financiële bescherming biedt.


* Sommige omstandigheden van overlijden zijn niet gedekt. De onderschrijving van je contract kan onderhevig zijn aan medische acceptatie.